Barbecue Eline Krouwel van Mobile BBQ bij Flexizone

Mobile BBQ is een van onze huurders van het eerste uur. Wat voor Eline en Koert Krouwel begon als een hobby, is uitgelopen tot een succesvol bedrijf. En ze zijn nog steeds niet uitgegroeid. Mobile BBQ bestaat nu vier jaar. Op dit moment is het stel druk bezig met een vertaling van Mobile BBQ naar Eline’s Delight, want ook hier is het cliché waar; achter elke stoere man staat een nog stoerdere vrouw. Charcutier Eline van Mobile BBQ, huurt een studio bij Flexizone en is huurder van de maand februari (?) bij Flexizone geworden.

 

Bewogen carrière

“Koert was altijd accountmanager binnen de IT. Mijn achtergrond is heel bewogen: van directiesecretaresse tot Hoofd Zwemzaken naar kroegbaas, bedrijfsleider en DTP’er. Ik doe eigenlijk alles wat er op mijn pad komt. Je schouders eronder zetten en met het volgende doorgaan, maar barbecueën doen we al zo’n vijftien jaar.”

Vrouw zonder baard

“Koert ging naar Amerika voor zijn werk. Hij kwam terug en zei: Eline, ik ben nu iets tegengekomen. Het is lelijk, maar onwijs lekker ‘the big green egg’. We waren de vierde in Nederland die zo’n barbecue kochten. Er bestaat een community van de Green Egg. Daar deden we mee aan de eerste barbecuewedstrijden. In 2015 was Koert ook kandidaat bij Grillmasters, een grote barbecuewedstrijd op televisie. Hij schopte het tot de finale. Vanaf dat moment kregen we zoveel aanvragen dat we besloten het professioneel aan te pakken en een foodtruck aan te schaffen. Koert heeft in het begin veel op de voorgrond gestaan. Hij deed de sales en marketing, maar achter de schermen produceerde ik bijna alles. Een vrouw zonder baard achter de barbecue is niet stoer natuurlijk, al heb ik wel tatoeages, haha! Koert kan heel goed barbecueën, maar vraag hem niet om hetzelfde recept, want dan krijg je weer totaal iets anders dan de vorige keer en dat is voor de horeca niet handig.”

Opleiding worstenmaker

“Als we met de foodtruck op een festival stonden wilde Koert ook worst aan kunnen bieden, maar die moesten we dan ergens inkopen. Ik was er al heel snel achter waarom ik de Nederlandse worsten niet lekker vind. Om een of andere rare reden zijn wij als Nederlanders blijven steken in de 16e eeuw qua kruiden, in de tijd dat de VOC alleen nootmuskaat en foelie het land binnenhaalde, want dat zit letterlijk door elke worst. Nootmuskaat en foelie zijn van dezelfde familie: de één is de noot en de ander het blad en dat voeg je dus ook nog samen in een geheel. Het is zo overheersend. En dan zijn er heel veel slagerijen die pre-mixen gebruiken. In essentie smaken alle worsten hetzelfde en dat vind ik triest. Na een aantal producten geproefd te hebben dacht ik: ik ga zelf leren om worsten te draaien. In 2017 deed ik de training Worstmaker op de Slagers Vak Opleiding.”

Groeimogelijkheden Mobile BBQ binnen Flexizone

“Ik wil eigenlijk dat de mensen die ook niet dol zijn op worst denken: hey, maar dit is wel een lekker worstje. Dat is wat ik probeer te creëren: een allemansvriend, maar ik ga ook mee met wat hip is zoals een worst met jalapeño en kaas. Ik heb nu een nieuwe Boudin Blanc worst, die vind ik erg lekker. En ik vind mijn eigen curry – en droge worst ook heel geslaagd. Waar het aan ligt is denk ik een goede samenstelling, het is zacht, niet te droog en mooi in balans. Het gaat nu ook heel hard. We leveren aan Beef & Steak en binnenkort ook aan Van der Burg & Bol. Gisteren heb ik ook weer honderd kilo vlees staan klaarmaken, het is niet alleen het klaarmaken, maar ook het vacumeren en steriliseren. Met een beetje pech heb ik straks nog meer ruimte nodig bij jullie.”

Werkruimte Mobile BBQ bij Flexizone Vianen

Dubbeldoel koe

“We geloven in Nederlandse – en duurzame producten. Ons rundvlees komt van  dubbeldoel koeien; oudere melkkoeien die worden afgemest. In het algemeen eten we voornamelijk stierenvlees. De anatomie tussen man en vrouw is net zoals bij mensen ook bij dieren verschillend. Op het moment dat je melkkoeien goed afmest, krijg je heel mooi gemarmerd vlees. Vet geeft smaak en hier zijn het dus de dames die we eten. Dat is vrij zeldzaam omdat ze of moeten kalveren, of melk moeten produceren. Ook ons varkensvlees komt van varkens die meer leefruimte hebben gehad in stallen met  vloerverwarming en waar geen antibiotica wordt gebruikt.”

Mobile BBQ huurt een studio bij Flexizone

“We zijn begonnen vanuit de garage. De grote barbecue stond in de voortuin en de kleine- in de achtertuin. Niet alle buren vonden dat leuk en ik had ook niet echt veel bewegingsruimte. We kregen een cateringaanvraag voor een feestje van honderd gasten, van vijfhonderd – en toen vijfduizend. Dat kun je niet meer vanuit de garage produceren en dan ben ik ook nog zo’n trut die de saus van de nachos zelf wil maken.
Bij ‘Proef Vianen’ leerde Koert, Marianne kennen van Brederode Wijnkopers. Zij zei dat we hier moesten kijken. Het is lekker centraal, makkelijk bereikbaar en ik heb een waanzinnige ruimte. De diversiteit van de verschillende bedrijfjes vind ik ook heel leuk. En voor mijn buren is het fijn dat ik niet meer midden in een woonwijk zit.”

studio Mobile BBQ bij Flexizone Vianen