Co-working spaces zijn populair. Logisch, want een plek waar je samen kunt werken, biedt ruimte voor ontmoeting en inspiratie. Zeker als deze plek er aantrekkelijk uitziet en foodservice biedt. Lisanne Korfage, adviseur bij HTC Advies: ‘Dan verandert de co-working space van een instapplek in een ideale werkplek, waar mensen graag blijven komen.’

Co-working spaces zijn vooral populair bij zelfstandigen, freelancers en kleine bedrijven. Het is een gedeelde plek waar je flexibel gebruik van kunt maken en waar je kunt samenwerken met andere professionals. Sommige co-working spaces richten zich op creatieve ondernemers zoals fotografen, designers en kunstenaars. Vaak resulteert dit in creatieve samenwerkingen of exposities. Er zijn ook businessgerichte werkplekken, waarbij het gaat om vergaderen, netwerken en kennis delen.

Eigen bammetje of gevulde maaltijdsalade?

Opvallend is dat het horeca-aanbod (of juiste het ontbreken daarvan) enorm wisselt per locatie. Laura Hilhorst, adviseur bij HTC Advies: ‘Tegenwoordig hebben mensen wel zes eetmomenten per dag. Wat ons opvalt, is dat veel co-working spaces hier niet of nauwelijks op inspelen. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om mensen een trommeltje brood mee te laten nemen, maar er zijn ook veel andere mogelijkheden. Wij adviseren altijd om een concept te ontwikkelen dat aansluit bij de behoefte van de doelgroep en steeds weer een verrassende impact heeft. Daarmee kun je de gebruikers van de co-working space aan je binden en wordt jouw co-working space een echte hotspot.’

Eten & drinken als verbindende factor

Anne Veenstra is programma manager van co-working space van Plan-B in Eindhoven. ‘Ons uitgangspunt is dat eten en drinken een hele belangrijke verbindende factor is. Het versterkt de onderlinge band en de samenwerking tussen de professionals. En dat is precies het fundament van een co-working space.’ Nikki Jegen, marketing manager van co-working space Flexizone herkent dit. ‘Wij hebben een business club voor onze gebruikers opgericht. Regelmatig organiseren we een gezamenlijke lunch of netwerkborrel. Inmiddels kent iedereen elkaar en trekken we het door naar onze andere locaties.’

Wat brengt de toekomst?

Als gevolg van de coronacrisis raken mensen meer en meer gewend aan een flexibele werkplek. ‘Dat betekent dat er een groeimarkt ontstaat voor co-working spaces,’ aldus Lisanne Korfage. ‘Met eten & drinken kun je je dan heel goed onderscheiden. Een eerste stap is dat je een hospitality concept ontwikkelt, passend bij jouw doelgroep. Onderdeel van dit concept is een heldere visie op eten & drinken: wat wil je op welk moment aanbieden en welke rol spelen thema’s als vitaliteit, inclusiviteit en duurzaamheid? Verder is de omgeving een belangrijk onderdeel van het concept: wat geeft gasten een welkom gevoel, bij welke inrichting voelen zij zich prettig en welke omgangsvorm wordt door hen gewaardeerd?’

Met een eigenzinnig hospitality concept en bijpassende foodservice kun je een beleving met impact creëren. Laura Hilhorst: ‘Dat geeft een hele andere kijk op co-working spaces. Het mooie is dat de gebruikers hierdoor meer geïnspireerd en gemotiveerd komen werken én dat het meer rendement oplevert voor de eigenaar. Wat dat betreft snijdt het mes aan twee kanten.’

Nieuwsgierig geworden? Voor meer informatie, een kop koffie of een bezichtiging, neem dan contact op via info@flexizone.nl of bel 085-1050733.

Bron: htcadvies.nl