Hoeveel werkruimte heb je nodig?

Containerruimte bij Flexizone Rotterdam

Op zoek gaan naar een nieuwe werkruimte voor je bedrijf is niet zomaar wat. Een zoektocht waarin je rekening moet houden met verschillende aspecten. Vaak kijken mensen als eerst naar de prijs, de locatie en de faciliteiten, wat natuurlijk belangrijk is. Maar iets om niet te vergeten is het aantal vierkante meter van jouw werkruimte. Je moet namelijk wel genoeg ruimte hebben om je werkzaamheden te kunnen uitvoeren en normaal te kunnen bewegen. Waarom is het zo belangrijk dat je genoeg werkruimte hebt? En hoeveel werkruimte heb je dan precies nodig?

Waarom is genoeg werkruimte zo belangrijk

Wettelijk is bepaald hoeveel vierkante meter een arbo-technisch verantwoorde werkplek in zich moet hebben. Hier is natuurlijk een duidelijke reden voor. Zo heeft een werknemer genoeg werkruimte nodig om zonder gevaar voor eigen veiligheid en gezondheid te kunnen werken. Daarnaast moet de werkruimte beschikken over voldoende bewegingsruimte en is dat niet mogelijk dan moet er vlakbij een grote open ruimte aanwezig zijn waar iemand vrij kan bewegen. Denk hierbij aan de common area’s die wij bij Flexizone hebben.

common area bij Flexizone Leiderdorp

Hoeveel werkruimte heb je dan precies nodig?

De markt van flexibele werkplekken is in trek en dat verandert een heleboel. Door deze ontwikkelingen zullen mensen vaak meer gaan voor een werkruimte met iets meer vierkante meters. Om een goede keuze te maken bij het aantal vierkante meters van je werkruimte moet je naar een aantal dingen kijken.

Om te beginnen kijk je naar het aantal medewerkers van je bedrijf. Een bedrijf met 6 medewerkers heeft een grotere werkruimte nodig dan een bedrijf wat 2 medewerkers heeft, opzich best logisch. De norm is dan ook, door de regering bepaald op 4 m2 per persoon.

Daarnaast worden er een aantal m2 bovenop gegooid om zo een goede norm te krijgen voor het minimum aantal m2 van een ‘gezonde’ werkruimte. Hierdoor staat elk onderdeel van de werkruimte voor een aantal vierkante meters:

  • 1 m2 voor een plat beeldscherm;
  • 1 m2 voor lees- en schrijfwerk;
  • 1 m2 voor een ladekast

Hierdoor kom je op een totaal van minimaal 7m2 wat een werkruimte voor 1 persoon nodig heeft. Toch hoeft dit niet altijd lijdend te zijn in je keuze. Voor 1 persoon is dit een prima aantal m2 en voor 5 personen is 35m2 ook genoeg, maar ga je verder kijken kan je tot een beetje in de problemen komen. Voor een bedrijf met 50 werknemers kan 350m2 zomaar te weinig zijn.

Het is dus een goed schema om te gebruiken voor kleine bedrijf (hangt nog steeds af van wat voor bedrijf je hebt), maar blijf er niet teveel aan vast hangen.

Nog vragen over hoeveel werkruimte je nodig hebt?

Laat je adviseren door onze locatiemanagers Tim Twisk en Hans Smeijers die u graag helpen bij het maken van uw keuze. Wij helpen je graag!

Creatieve ondernemer in werkruimte Flexizone Vianen